Smart-modellen

Her vil vi introducere dig for et målsætningsværktøj, som du kan bruge, når du skal sætte mål. Med det i hånden, kan du sikre, at du både sætter mål, der rykker og sætter mål, som du når. 

Det målsætningsværktøj vi bl.a. bruger i Acuity World, er SMART modellen, som er et værktøj til at sætte mål. Hvad enten du sætter mål sammen med dine medarbejdere, eller hvis du sætter mere personlige mål. SMART modellen består af fem krav, som du skal stille til dit mål, før du kan kalde det for et attraktivt mål.

Lad os starte med en kort gennemgang, af den klassiske SMART model, som de fleste bruger, når der skal sættes et mål:

 1. Specifikt – hvad er det helt præcist, du vil opnå?
 2. Målbart – hvornår er du i mål?
 3. Attraktivt – hvorfor gider du at kæmpe for at nå det her mål?
 4. Realistisk – har du faktisk de ressourcer, der skal til for at nå målet?
 5. Tidsbestemt – hvornår er din deadline?

Gør dit SMART-mål til et endnu SMARTER-mål, ved at tilføje E-R. Etisk og Revurdere. Herunder går vi lidt i dybden med de enkelte krav i vores bud på SMARTER-modellen. 

 1. Specifikt: Målet skal formuleres så præcist og detaljeret som muligt. Hvad vil du have? Hvor meget? I hvilket omfang?
 2. Målbart: Hvad er beviset på, at du har nået dit mål? Hvordan vil du vide, at du har nået dit mål? Hvad vil du se, høre, føle, når du har nået målet?
 3. Attraktivt: Hvad ville gøre målet attraktivt for dig? Hvad skal du gøre for at opnå målet? Når du tænker på, hvordan det bliver at opnå målet, sætter det dig i stand til og villig til at begynde på det, der er nødvendigt for at få det til at ske og tage de første skridt?
 4. Realistisk: Er målet realistisk i forhold til den tid og de ressourcer, du har til rådighed. Er der noget, der skal justeres?
 5. Tidsbestemt: Hvornår vil du gerne opnå dette mål?
 6. Etisk: Hvad er fordelene ved at opnå målet? Indeholder opnåelsen af målet negative konsekvenser for dig og det du er en del af?

Når dit mål lever op til SMARTER-modellens 6 krav, så har du et stærkt udgangspunkt for, at nå endnu bedre resultater, som medarbejder eller leder.

De fleste mennesker har drømme, som de gerne vil opnå i deres privatliv eller arbejdsliv og rigtig mange håber på, at de en dag får deres ønsker opfyldt. Hvis du bruger et værktøj som SMARTER-modellen, når du sætter dine mål, så øger du samtidig chancen for at målet rent faktisk bliver til virkelighed. Prøv det og se om det virker for dig!

Du kan læse dybere om emnet i “Gør det du er bedst til” Bind 2. Hvis du ikke har et eksemplar, kan du købe bogen her.

Giv dig selv et forspring med et forløb hos os!

På Acuity Worlds Certificeret Lederuddannelse – Personal Leadership Program

Del denne artikel