Af mange forskellige grunde er forhandling én af de ting, som de fleste mennesker ønsker at være gode til. Forhandling er også én af de ting, de fleste mennesker tror, de kender noget til, men i virkeligheden kender intet eller meget lidt til. Muligheden for at forhandle dukker op mange gange om dagen, i både dit personlige liv og i dit forretningsliv.

Find din egen forhandlingsstil

Et vigtigt element, når du udvikler dine evner som forhandler, er at kende til dine egne overbevisninger og strategier i forhold til forhandlingen. Læs de følgende sætninger igennem og overvej hvilken sætning, der matcher dig bedst. Hvis øvelsen skal have en vis værdi, er du nødt til at være hudløst ærlig, når du vurderer hvilken af de følgende sætninger, der mest ligner dig i en forhandlingssammenhæng. Da de fleste mennesker anvender mere end én forhandlingsstil, er det en god idé at gennemlæse alle sætningerne og vælge én, som du med størst sandsynlighed vil bruge, hvis din fortrukne stil ikke er mulig eller ikke fungerer. Til sidst skal du gennemlæse de resterende sætninger igen og beslutte, hvilken sætning, der repræsenterer din mindst sandsynlige forhandlingsstil.

1.

Jeg forsøger at fastholde en positiv og venlig stemning under forhandling- sprocessen. Dette gør jeg ved at forblive uforstyrrelig og ved kontinuerligt at være i GDS. Jeg kan normalt få, hvad jeg ønsker. Forhandling er en social interaktion, der kræver brug af diplomati og takt.

2.

Det at være en effektiv forhandler, betyder at være god til at finde kompromisser i vanskelige sager og situationer. Jeg synes om at søge efter rimelige byttehandler, således at alle parter kan føle at have fået noget med hjem.

3.

Forhandling er en konkurrence. Jeg kan lide at vinde og jeg er villig til at gøre hvad som helst for at være en vinder. Søde mennesker kommer sidst i mål og jeg ønsker aldrig at deltage i et løb, hvor jeg ikke bliver placeret.

4.

Der er så mange variable, der øver indflydelse på resultatet af en forhandling, at det er svært overhovedet at øve indflydelse på processen. Jeg prøver at holde lav profil og gør, alt hvad jeg kan, for at øve indflydelse på den anden person, selv om det ikke er let.

5.

Når folk forhandler, har de alle behov, de forsøger at få tilfredsstillet. Hvis mennesker kommunikerer effektivt, kan de bruge deres kreative færdigheder til at løse nogle af de problemer, der skabes, når deres ønsker og behov er i konflikt med hinanden

Det er nyttigt at være opmærksom på, at du højst sandsynligt vil vende tilbage til din fortrukne stil, når alt går godt, og der kun er lidt eller intet stress i forhandlingen. Det er lige så sandsynligt, at du vil vende tilbage til den fortrukne stil, der er nummer to på din liste, når forhandlingen bliver sværere, og/eller stresset tiltager under forhandlingen. Når du er opmærksom på dette, kan du træffe bedre valg ud fra en betragtning af, hvad der er mest nyttigt i den aktuelle forhandlingssituation, i stedet for hvad der er mest bekendt og bekvemt.

At være bevidst om din mindst fortrukne forhandlingsstil er også nyttigt, da det er den forhandlingsstil, som du med mindst sandsynlighed vil kunne genkende. Fordelen er dog her, at den forhandlingsstil som du mindst sandsynligt vil benytte dig af, også er den forhandlingsstil, som det er mindst sandsynligt, du vil blive ‘fanget i’, når andre bruger den på dig. For eksempel: Når der er mindst sandsynlighed for, at du vil forhandle ud fra N5, LOSE/LOSE, vil du ikke blive ‘fanget’, da du ikke anvender en LOSE/LOSE-forhandlingsstil selv.

Jo mere du ved om dig selv som forhandler, jo bedre vil du blive til at genkende andres forhandlingsstile.

Before working with someone, I try to remember to ask myself, “What’s in it for the other person? How can I help the other person as well as myself?”

John Robert Colombo

Læs mere om Personlig Forhandling “Gør det du er bedst til” Bind 1 

Del denne artikel