Yes-settet, på dansk Ja-sættet, er en verbal måde at matche på, hvorved den, du taler med, ikke kan andet end at være enig med dig. Du matcher den andens model af verden med ord, da du formulerer dig på en måde, så den, du taler til, kun kan tænke eller sige: “Ja”. Når du siger noget, der indiskutabelt matcher personens model af verden, er det nemt for personen at begynde at slappe af og få en fornemmelse af, at I forstår hinanden. Dermed får du rapport.

En af de måder, yes-settet fungerer på, er ved at tale uspecifikt, hvis du ikke kender den person, du taler med så godt. Ved at pejle dig ind på, hvad der må være sandt for denne person i den konkrete situation, er det muligt for dig at stille spørgsmål, eller fremsætte en påstand eller konstatere noget, hvortil svaret hos modparten nødvendigvis må være: “Ja”.

Dette gør, at den anden får en opfattelse af, at I er på bølgelængde og derfor vil blive afslappet og interesseret i det, du siger.

Prøv det!

Tænk på det næste møde du skal til.

List 5-10 sætninger som du kunne sige, hvor de andre ville være nødt til at være enige med dig.

Eksempel:

“Nu er det tirsdag, og vi har afdelingsmøde.” Hertil vil det være svært at være uenig. Næste sætning kunne være: Vi har en række punkter på dagsordenen.” Igen er det svært at være uenig. Ved at fortsætte mødet med en række udmeldinger, som dine medarbejdere kun kan svare ja til, kan du få opbygget rapport og grundlaget for et konstruktivt møde.

Læs mere om at danne rapport i bogen Gør det du er bedst til Bind 2.

Del denne artikel