Hos Acuity World lærer vi ledere, hvordan de kan skabe god kontakt med deres medarbejdere. Det er det man i NLP sprog kalder at danne rapport. At danne rapport betyder at opnå en positiv, harmonisk og imødekommende kontakt med en eller flere personer, og det kan du f.eks. gøre ved at matche.

 

Her får du 3 tips til, hvordan du kan skabe god kontakt, så du nemmere kan komme igennem med dit budskab og dermed være i stand til at gøre din indflydelse gældende.

1. Matche via ord – Du kan med fordel genbruge ord fra den person, du har en samtale med, frem for at bruge dine egne. Det vil umiddelbart give den anden person en følelse af at blive forstået. Hermed kan du opnå en god kontakt, fordi den anden har en helt klar opfattelse af betydningen af de ord, han eller hun lige har brugt.

2. Matche via stemmen – Du kan matche rytmen, volumen, hastigheden og tonefaldet i en anden persons tale. Hvis du for eksempel arbejder over telefonen, er dette ekstremt brugbart, da du her er afskåret fra at benytte dig af de andre sanser.

3. Matche via Yes-settet – Yes-settet, på dansk Ja-sættet, er en verbal måde at matche på, hvorved den, du taler med, ikke kan andet end at være enig med dig. Du matcher den andens model af verden med ord, ved at formulere dig på en måde, så den, du taler til, kun kan tænke eller sige: “Ja”. Når du siger noget, der indiskutabelt matcher personens model af verden, er det nemt for personen at begynde at slappe af og få en fornemmelse af, at I forstår hinanden. Dermed får du skabt kontakt.

Et eksempel kan være:

Her kan du som leder starte med et yes-set, hvor du siger: “Nu er det tirsdag, og vi har afdelingsmøde”. Hertil vil det være svært at være uenig. Næste sætning kunne være: “Vi har en række punkter på dagsordenen”. Igen kan det være svært at være uenig. Ved at fortsætte mødet med en række udmeldinger, som dine medarbejdere kun kan svare ja til, matcher, matcher og matcher du. Dermed får du opbygget rapport og grundlaget for et konstruktivt møde.

Læs mere i vores bog “Gør det du er bedst til” – Bind 2

Del denne artikel