Efficient vs effective

Vil du være bedre til det du gør, eller være bedre til at gøre det rigtige?

Den østriske filosof Ludwig Wittgenstein sagde for snart 100 år siden: “hvis du ønsker at leve i en større verden, må du lære at bruge nogle flere ord”. Han mente sikkert det samme som Steen Hildebrandt peger på, når han taler om at vi “begriber med vores begreber”.  Det engelske sprog, har nogle styrker i forhold til det danske på dette område, da det indeholder så mange flere ord. Et par af disse ord blev jeg for alvor opmærksom på, da jeg som spejderleder i 1991 var på verdens-Jamboree i Sydkorea, og havde fornøjelsen af at møde spejdere fra mere end 100 forskellige nationer.

Selv om alle spejdere var samlet om den samme grund-ide, var der stor forskel på praksis. Jeg kan huske, at jeg så, at i nogle lande var der primært fokus på at træne spejderne til at blive “efficient” (gøre tingene rigtigt), hvorimod man i andre lande, havde meget mere fokus på at træne spejderne i at blive “effektive” (gøre det rigtige). Denne distinktion har jeg siden haft stor glæde af, i mit arbejde som personlig mentor, advisor & executive coach.

Gennem mere end 10 år har vi arbejdet med ledere i både private og offentlige virksomheder. Det står helt klart, at de fleste organisationer forventer at deres medarbejdere, skal vise at de kan skabe resultater på det niveau, de er i dag, for at kunne få succes og gøre karriere. Hvilket for de fleste er ensbetydende med at være “efficient”.

Det er ikke nødvendigvis en dårlig idé, men hvis der skal leveres markant anderledes og bedre resultater, så er denne tilgang som regel ikke den rette. Mennesker har ofte svært ved at opgive de vaner og den mentale programmering, der har givet dem deres nuværende succes, også selv om de er bevidste om, at der skal nye og andre ting til, for at få succes på det næste, og måske mere strategiske niveau i en organisation.

Det er det, du er allerbedst til, der er din største begrænsning!

Konsekvensen af ovenstående er, at det som regel er den bedste maskinarbejder der bliver værkfører, den bedste sælger der bliver salgsdirektør, den bedste læge der bliver ledende overlæge, osv, osv….

De fleste evner ikke selv – hurtigt nok – at gennemføre den personlige transformation, der skal til, for at gå fra at være “personlig efficient” til primært at få succes ved at være “personlig effective”, og derfor hører vi ofte disse udbrud fra toplederen om deres funktionsledere:

  • Jeg ville ønske, han/hun tog sig mere tid til at arbejde strategisk og “holistisk” og ikke kun salgsfokuseret
  • Jeg ville ønske, at han/hun ikke brugte så meget af sin tid på brandslukning og sagsbehandling
  • Jeg ville ønske, at han/hun så de finansielle implikationer for hele virksomheden
  • Jeg ville ønske, at han/hun kunne blive bedre og bruge mere tid på at udvikle sit team
  • Jeg er sikker på, at havde han/hun mere selvtillid og hvilede mere i sig selv, ville meget falde på plads!

”Doing the same thing over and over again and expecting different results is insane.” – Albert Einstein

Hvis du ikke længere er tilfreds – med blot at opnå små forbedringer for dig selv og andre i dit team – og ønsker virkelig personlig transformation, har vi en gennemprøvet metode, som vi har udviklet og arbejdet med i mere end 10 år, og som har hjulpet mere end 1000 ledere.

Del denne artikel